مراحل راه اندازی کسب و کار اینترنتی
بسیاری تصور میکنند با راه اندازی یک وبسایت خدماتی و یا فروشگاهی، کسب و کار خود را استارت زدهاند. این تفکر صحیح نیست و درواقع تنها بخشی از یک کسب و کار اینترنتی با ساخت وب سایت تکمیل میشود و موارد مهم دیگری وجود دارد که باید به آنها توجه کرد. در این نوشتار از بلاگ کلاس لایک به شما مراحل راه اندازی کسب و کار اینترنتی را جز به جز توضیح میدهیم.
سر فصلهای این نوشتار شامل موارد زیر است که در ادامه آنها را توضیح خواهیم داد.
- علت راه اندازی کسب و کار؟
- حوزه کاری
- بازار هدف کدام است؟
- اندازه بازار چقدر است؟
- چه نیازی از کاربران بر طرف می کنیم؟
- چه محصول و خدماتی میفروشیم؟
- مشخص کردن منبع تهیه محصولات
- رقبای ما چه کسانی هستند؟
- مزیت های رقابتی ما کدام است؟
- میزان تخصص شما چقدر است؟
- منابع مالی
- منابع انسانی
- مکان کسب و کار
- نام شرکت شما یا گروه کاری
- مسائل حقوقی
- تعیین استراتژی
- دریافت مجوز
- بخش حسابداری
علت راه اندازی کسب و کار
این اولین سوالی است که باید از خودتان بپرسید. چرا میخواهید یک کسب و کار اینترنتی راه اندازی کنید؟ دلایل مختلفی را میتوان عنوان کرد اما جواب این سوال سر آغاز شما برای یک سفر طولانی است که تمتم برنامه ریزیها با جواب این سوال انجام میشود.
حوزه کاری
اگر کسب و کار فیزیکی دارید که مشخص است شما در چه حوزهای فعالیت میکنید. اما اگر فعالیت خاصی نداشتهاید و این اولین قدم شما برا راه اندازی یک کسب و کار است باید بدانید که در چه حوزهای قصد فعالیت دارید. در این قسمت ببینید شما در چه زمینهای تخصص یا تبحر دارید و همان را انتخاب کنید.
بازار هدف کدام است؟
پس از اینکه مشخص کردید در چه زمینهای فعالیت میکنید، باید مشخص کنید کدام بازار مورد هدف شماست؟ اگر منظور این مطلب را متوجه نشدید برایتان با یک مثال آن را برایتان توضیح میدهیم. اگر تصور کنیم که شما میخواهید وارد حوزه فروش فرش شوید باید مشخص کنید که شما در بازار فرش ماشینی یا دست بافت میخواهید فعالیت کنید. بعد از آن مشخص کنید که فرشهای بافته شده در کدام شهر مد نظر شماست و به همین ترتیب باید ریز شوید تا بازار هدف خود را انتخاب کنید.
اندازه بازار چقدر است؟
در این قسمت باید بازار را بسنجید و ببینید آیا این بازار جای فعالیت و رشد دارد؟ آیا امکان ورود شخص جدیدی در آن هست یا بازار کاملا اشباع شده است؟ اگر بازار شما اشباع شده باشد، فعالیت شما به چشم نخواهد آمد و با شکست رو به رو خواهید شد.
چه نیازی از کاربران برطرف میکنیم؟
به این بخش باید همزمان با علت راه اندازی فکر کرد. در این مرحله باید در نظر داشته باشید که فعالیت شما کدام مشکل و یا نیاز مخاطب را مرتفع میکند، این موضوع باعث میشود تا مخاطبین و مشتریان به سمت شما روانه شوند.
چه محصول و خدماتی میفروشیم؟
پس از بررسی اینکه در چه حوزهای میخواهیم فعالیت کنیم و بازار هدفمان چیست، به این موضوع میرسیم. فرض را بر همان فرش فروشی بگذاریم پس مشخص شدن موارد قبلی حالا باید بگویید من میخواهم فرش دست بافت کاشان 6 متری بفروشم و خدماتی مانند شست و شو و تعمیر نیز انجام میدهم. یا اگر کار خدماتی دارید نوع خدمات را ریز به ریز مشخص کنید.
منبع تهیه محصولات
این قسمت بیشتر برای شغلهای فروشگاهی است. در این مرحله شما باید تمامی منابع تامین محصول خود را شناسایی کنید و با آنها قرارداد ببندید تا پس از شروع کار به مشکل تامین محصولات و یا مواد اولیه برخورد نکنید.
رقبای ما چه کسانی هستند؟
در یک کسب و کار اینترنتی و حتی حقیقی، شناخت رقبا و زیر نظر گرفتن آنها یکی از واجبات کار است. روی آنها تمرکز کنید و نقاط قوت و ضعف آنها را پیدا کنید تا بتوانید از آنها فرصت بسازید. سهم بازار رقبا را در بیاورید تا به راحتی بتوانید جایگاه خود را بهبود ببخشید. فضای رقابتی را بررسی کنید تا متوجه شوید که آیا جایی برای شما در این بازار وجود دارد؟
مزیت رقابتی
در اینستاگرام کلاس لایک در این مورد صحبت مفصل کردهایم و گفتیم که برای اینکه شما از دیگر رقبای خود بیشتر دیده شوید یا مشتری بیشتری کسب کنید باید مزیت رقابتی داشته باشید. خدمات و یا محصول شما باید یک نقطه قوت بسیار قوی نسبت به دیگران داشته باشد. اگر مزیت رقابتی ندارید باید یکی درست کنید وگرنه محکوم به شکست خواهید بود.
میزان تخصص شما چقدر است؟
برای راه اندازی هر کسب و کاری، میزان تخصص شما به عنوان صاحب کار بسیار اهمیت دارد. شما باید به دو دلیل به کاری که راه اندازی میکنید تسلط داشته باشید. یک دلیل برای کم شدن هزینه است؛ به طور مثال اگر شما طراحی گرافیک بلد باشید دیگر نیاز به طراح ندارید و میتوانید برای اول مسیر بودجه آن را حفظ کنید. دلیل دیگر برای مواقعی است که، شخص مورد نظر در آن حیطه پیدا نکردید و یا به هر علتی نتوانسته سر کار حاضر شود و یا پروژه را به اتمام برساند؛ اینجاست که خودتان میتوانید تا برطرف شدن مشکل کار را به سر انجام برسانید. البته نکته دیگری هم وجود دارد که شما باید حرفهای که برای آن کسب و کار ایجاد میکنید را بشناسید تا بتوانید از روند کار سر در بیاورید و آن را مدیریت کنید.
منابع مالی
منابع مالی رکن اصلی هر کسب و کار است و شما باید مشخص کنید که این منابع در هر مقطع از کجا تامین میشود.
منابع انسانی
شما از پیش باید بدانید چه میزان نیرو و برای چه سمتهایی نیاز دارید. آنها را روی کاغذ یادداشت کنید ومشخص کنید که برای شما چه فاکتورهایی اهمیت دارد.
مکان کسب و کار
عموما کسب و کار اینترنتی ابتدا نیاز به جا و مکان خاصی نیستند اما اگر کسب و کارتان بزرگ است و میدانید که نیاز به جای خاصی دارید باید آن را از قبل مشخص کنید و نکات خاصی را برای آن در نظر بگیرید که در نوشتار مراحل بیزینس پلن به آن اشاره کردهایم.
نام مجموعه/ نام دامین
این قسمت میتواند در ابتدای لیست قرار بگیرد اما موارد قبلی بسیار مهمتر است زیر زمانی که متوجه شدید کارتان چیست بازار هدفتان کدام است و… حالا میتوانید یک نام خوب برای مجموعه انتخاب کنید. این نام باید طوری انتخاب شود که نشان دهنده فعالیت شما باشد و در دهان بچرخد. همزمان با انتخاب نام از خالی بودن دامین و شبکههای اجتماعی آن نیز اطمینان حاصل کنید زیرا باید با همین نام اقدام به ثبت دامین و شبکههای اجتماعی کنید.
مسائل حقوقی
حتی اگر با برادرتان این کسب و کار را شروع میکنید، باید مسائل حقوقی را رعایت کنید. میزان سهم شراکت، میزان تقسیم سود و ضرر، مالکیتها و سمتها و…… باید به صورت کتبی و رسمی انجام شود تا در آینده به مشکل بر نخورید.
تعیین استراتژی
حالا وقت تعیین و تبیین استراتژی است. شما باید در این مرحله با کمک یک استراتژیست و یک دیجیتال مارکتر اقدام به نوشتن نقشه راه و تعیین استراتژی کنید تا بتوانید کار را به صورت اصولی پیش ببرید. در این مرحله مواردی مانند سئو، محتوا، روشهای بازاریابی و تبلیغات، مسائل فنی، درگاه پرداخت و… نوشته و مشخص میشود.
دریافت مجوز
پس از اتمام این مراحل حالا باید به دنبال مجوزهای قانونی برای عالیت خود باشید. بهترین شیوه برای کسب و کار اینترنتی، شیوه قانونی است که در ادامه راه به شما کمک بسیار بزرگی میکند.
حسابداری
اگر به این امور واقف هستید که هیچ اما اگر در حساب و کتاب کردن مشکل دارید باید یک حسابدار و یک سیستم حسابداری دقیق داشته باشید تا بتوانید دخل و خرج خود را به طور دقیق حساب کنید. اگر این بخش را جدی نگیرید در آینده به مشکلات بسیار بزرگی بر خواهید خورد.
نظرات کاربران